Castellano Valencià Aculliber
Búsqueda general Por nombre Por año de nacimiento Por actividad 

Biografía de Miguel Vañó Vicedo

Fuente: Blai Vanyó Vicedo

Nacido el: 17/02/1937 en: Bocairent
Fallecido el: 19/07/2018 en: Valencia
Actividad: Religioso
Última actualización: 20/07/2019
« Volver

 

Miguel va naixer a Bocairent el 17 de febrer de 1937

Un jove alegre, divertit, fester. .. que als dènou anys va agafar la seu maleta i va deixar les seues amistats i familia per a ingressar en la Companyia de Jesús en Raïmat (Lleida) el 14 d'agon de 1956.

  • La seua etapa de noviciat La va fer a Raïmat al llarg del 1956 fins al 1962, participant i col.laborant en les tasques diaries del centre de Raïmat.

  • Del 1962 al 1967 va estar en Barcelona, al Sagrat Cor, on va desenvolupar les tasques de cap de cuina i encarregat de la compra d'aliments.

  • Del 1967 al 1968 va estar al monestir de Veruela (Saragossa) acabant de completar la seua formació de noviciat a Tercera Probació.

  • A partir del 1968 comença la seua gran aventura: Àfrica, allí va estar 23 anys.

  • Del 1968 al 1970 va estar en Fort-Lamy (Txat) fent de sotoministre (el que dirigia la casa o col-legi).

  • Del 1970 al 1972 va estar en la ciutat de Moissala on era animador rural i de la JAC (Joventut Agrícola Catòlica). Allí va estudiar la llengua àrab "Mbay".

  • Des del 1972 al 1977 va estar en Sarh (Txat) desenvolupant les tasques d'animació rural de la JAC i ecònome del Col-legi Charles Lwanga.

  • Del 1977 al 1998 va tornar uns anys a Espanya i va estar en Alacant (La Ciudad de los Muchachos) on era l'encarregat de la cuina, subministres i altres tasques.

  • Del 1980 al 82 va completar estudis professionals d'electricitat a Valencia (Escoles Professionals dels Jesuites)

  • Completada aquesta nova fase de preparació va tornar al Txad, a la ciutat de Yamena on va fer les tasques de soto- ministre a l'Arquebisbat del 1982 a1 1984.

  • De l’any 1984 al 1990 va estar novament a la ciutat de Sarh on era el ministre de la “Casa de Húespedes”

  • Del 1990 al 1992 va estar destinat a la República del Congo, en Brazaville, al col-legi St. Ignace on era ministre i ecònome.

  • Finalitzada la seua etapa a l’Africa tornà a Espanya, en concret a Saragossa, al cetre “El Salvador on va estard’adjunt a la infermeria.

  • Del 1997 al 2005 va ser destinat a Roma, a la Universitat Gregoriana, situada al costat dela Fontana de Trevi. Era el sotoministre y el prefecte dels empleats.

  • En 2005 va tornar a València al Centre del Sagrat Cor i a l’any següent el 2006estigué en Brasil (Sant Leopoldo) i al 2007 novament a València (Sagrat Cor) on era ministre de la casa.

  • Del 2007 fins al 2018 va estar al Centre Arrupe dels Jesuïtes de València, centre que realitza una important tasca en l’atenció als immigrants.

De carater afable, extravertit, amant de la fotografía i la música, amb un sentit de l’humor característic i, sobretot, amb una gran humanitat i sezillesa, Miguel deixa una vida de total servei i entrega als altres. En el seu últim destí era conegut per tots el comerciants i veïns del barri, ja que com deia el superior de la seua comunitat: tots els matins Miguel Exia amb un carro de la compra ue tornnaba ple d’alimentsi tambe de les histories, vivències i situacions del dia a dia de la gent de barri.

Finalmente el 19 de juriol va morir als 81 anys.

Gràcies Miguel pe la teua ajuda i compensió, oferint el millor de tu amb l’alegria y sezillesa que et caracteritzen.

 

Otros datos y enlaces

Comentario de José Luis Martínez Angel:

Por la diferencia de edad y porque tanto él como yo pasamos buena parte de nuestra vida fuera de Bocairent, yo no traté personalmente a Miguel Vañó. Pero Miguel acudió a la convocatoria anual de los “bocairentinos de Valencia” en la iglesia de San Agustín de hace dos años, y también participó en la comida de hermandad a la que asistimos parte de los asistentes a la misa.

En aquella ocasión coincidimos como vecinos en la misma mesa, y puedo dar fe de que la opinión de su hermano Blai, “De carater afable, extravertit, amant de la fotografía i la música, amb un sentit de l’humor característic i, sobretot, amb una gran humanitat i sezillesa”, se corresponde con la realidad.

Fue una comida muy entretenida en la que mantuvimos una conversación amena sobre casi todas las cosas, y en la que disfrutamos, ¡cómo no! de un par de “chupitos” de buen herbero.

———————————————————

Una aclaración: Al día siguiente de su muerte le abrí una biografía con los datos disponibles en “Compañía de Jesús. Provincia de España”, que he sustituido por la información publicada por Blai Vañó en el programa de fiestas de Sant Blai de 2019

Archivos relacionados:

« Volver

Estadísticas

En nuestra base de datos hay, en este momento:

2.166 fichas en Bibliografía

154 Biografías

29 Bienes culturales

5 Rutas

Enlaces relacionados

Blog de José L. Martínez ÁngelJosé Antonio Bernat Bacete - FotografíasAjuntament de BocairentAjuntament de Bocairent - Regiduria de CulturaAsociación Paleontológica Alcoyana ISURUSBocairent turistic ::: El color de la HistòriaBlog de Rafael Vidal TipotaneComisión Pro-Monasterio de BocairentDirecció General De Patrimoni Cultural ValenciàFestes de Moros i Cristians a Sant Blai - Bocairent-Parroquia Assumpcio De Nostra Senyora De BocairentMariano - BocairentMemòria Gràfica de BocairentProyecto PAHISCUL M.A.
Pàgina allotjada a Alesc | C/ Mestre Serrano, 2 baixos 46880 BOCAIRENT (València) | Tel./Fax: 962 350 143 | e:mail info@alesc.com