Castellano Valencià Aculliber
Búsqueda general Por agrupación Por elemento Por descripción Por tipo

Font de la Casa Blanca de baix - Fuente de la casa Blaca de abajo

« Volver

 

Descripción: 

Pablo Mestre subió estas imágenes a Facebook con el siguiente comentario:

UNA FONT AL DIA: Font de la Casa Blanca de baix **** Bocairent

Situada en aquest mas del poble que està a la dreta quan creuem la via camí de l'Alboret. Es tracta d'una font centenària com es pot apreciar en la inscripció tallada en l'ornament piramidal que la corona.

Abans estava davant del til·ler, igualment rodejada pels bancs, i hi havia un llavador (precisament on pega el sol en la foto) on anava l'aigua sobrant que després connectava amb la bassa. Com es veu en eixa foto, allà al 1980 la font es va traslladar a la riba del fons per guanyar espai, es va suprimir el llavador per desús i la bassa es va tapar per convertir-la en aljub.

L'aigua prové d'un naixement subterrani que està a prop de la Caseta Molina, i que és compartit amb la Casa Blanca de dalt. L'aigua brull a uns 15 m. de profunditat aproximadament i per un alcavor de 80 a 120 cms d'alçada segons trams (foto) arriba a la font de la casa blanca de dalt on hi ha un partidor (foto) que distribueix l'aigua al 50% per a cada cada font de cada mas. El camí de l'aigua fins la CB de baix continua entubat baix terra.

Entre lo lluny que està l'origen de l'aigua, junt la sequera i la quantitat de tosca que genera, fa que a vegades no pugam gaudir del seu remor. Per això no li pose 5 estreles perque a hores d'ara està seca, des de fa 1 any més o menys

Vos avisaré amics i amigues de les fonts quan torne a xorrar per a que entreu a beure, pot ser prompte amb la que està caient

Acabe també amb un poema, un fragment de "Les cançons d'Ariadna" de Salvador Espriu, tantes vegades reviscut en aquesta font:

"Lentament, d'aquesta font d'aigua glaçada he begut. Després he mirat enlaire".

-------------------

José Luis Martínez:

Hay algunos comentarios de personas que tienen recuerdos de la fuente. El más interesante es uno del propio Pablo Mestre que dice:

Eixa séquia o barranquet a la vora de la font i del llavador del mas de dalt ve del principi de la serra i va cap a baix, passa per un canyar i creua el camí de l'alboret buscant el riu

Fecha construcción: 01/01/1909

Ultima restauración: 

Tipo: Fuente rural

Grado de protección: 

Razón para considerarlo: 

Dirección: 

Población: Bocairent

Cód. Pos.: 46880

Longitud: 

Latitud: 

Dimensiones: 

Otra localización: 

Propietario: 

Comentario: 

Bibliografía: 

Archivos relacionados:

« Volver

Estadísticas

En nuestra base de datos hay, en este momento:

2.166 fichas en Bibliografía

154 Biografías

29 Bienes culturales

5 Rutas

Enlaces relacionados

Blog de José L. Martínez ÁngelJosé Antonio Bernat Bacete - FotografíasAjuntament de BocairentAjuntament de Bocairent - Regiduria de CulturaAsociación Paleontológica Alcoyana ISURUSBocairent turistic ::: El color de la HistòriaBlog de Rafael Vidal TipotaneComisión Pro-Monasterio de BocairentDirecció General De Patrimoni Cultural ValenciàFestes de Moros i Cristians a Sant Blai - Bocairent-Parroquia Assumpcio De Nostra Senyora De BocairentMariano - BocairentMemòria Gràfica de BocairentProyecto PAHISCUL M.A.
Pàgina allotjada a Alesc | C/ Mestre Serrano, 2 baixos 46880 BOCAIRENT (València) | Tel./Fax: 962 350 143 | e:mail info@alesc.com